10 lutego 2013

Szpinakowe naelśniki

Od zawsze jadłam naleśniki na słodko i w końcu przyszedł czas na spróbowane czegoś nowego... Dziś w roli głównej szpinak i feta:)
Na początek przygotowujemy ciasto...

Mój przepis na ciasto:)

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody
1 jajko
2 duże łyżki oleju. Tak oleju :) 
Dodając go do ciasta nie musimy go już dodawać na patelnie. Dzięki temu naleśniki nie są takie tłuste- ja takich nie lubię:)

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tak, by powstała kremowa konsystencja. Jeśli ktoś już robił naleśniki to z pewnością wie, że ciasto nie może być zbyt rzadki i zbyt gęste. 



Farsz

Składniki:
torebka szpinaku mrożonego. Ja kupuje z Hortexu rozdrobniony
0,5 kostki fety 
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 łyżka masła
pieprz

Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy szpinak. Po wyparowaniu wody ze szpinaku dodajemy połowę kostki fety, czosnek i pieprz.



 A wyglądają tak:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz