Dziś sposób na przemycenie marchewki, która nie zawsze jest lubiana...
Nie wiadomo dlaczego marchewka stała się modnym składnikiem dodawanym do wypieków.
Pewnie ze względu na kolor jaki nadaje,
Pewnie ze względu na kolor jaki nadaje,
bo jeśli chodzi o smak to niestety albo stety nie jest on w cieście wyczuwalny.
Składniki:
- 3 marchewki
- 1/3 kg mąki
- 2 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- konfitura- ważne żeby była gęsta, a smak pozostawiam według upodobań:)
Przepis:
Mąkę i proszkiem do pieczenia siekamy z masłem.
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, następnie dodajemy do ciasta.
Całość wyrabiamy.
Wkładamy do lodówki na min. 1h (ja zazwyczaj wkładam na całą noc).
Ciasto wałkujemy, kroimy w prostokąty bądź kwadraty.
Nakładamy łyżeczkę konfitury i zawijamy jak roladę.
Pieczemy w 180°C przez 25 min.
Przepis jest dość łatwy jednak czasochłonny.
Ale warto znaleźć chwilę, aby móc zjeść coś zdrowego i zarazem dobrego.
Konfiturę najlepiej wybrać domową-wiadomo jest nie tylko smaczniejsza, ale i pozbawiona konserwantów.
Ciastka mają przepyszny maślany smak.
Można je jeść i jeść i jeść...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz