Dziś przedstawiam pomysł na coś słodkiego a zarazem zdrowego.
Bardzo szybki i prosty w wykonaniu deserek
ucieszy podniebienie nie jednego smakosza:)
Deser składa się z:
- jogurtu greckiego
- mieszanki BAKAL
- zarodków pszennych
- suszonej żurawiny
- suszonej papai
Wszystko układam warstwami.
Składniki można oczywiście łatwo zmodyfikować według własnego uznania.
Poniżej przedstawiam krótkie i ciekawe informację dotyczące składników.
Mieszanka BAKAL to pestki dyni, nasiona słonecznika i rodzynki.
Pestki dyni i nasiona słonecznika zaliczane są do jednych z najzdrowszych produktów naturalnych. Ponadto pestki zawierają niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Słonecznik jest także bogaty w witaminę E, a także witaminy
rozpuszczalne w tłuszczach - A i D. Nie brak też w nasionach witamin z grupy B - warto podkreślić, że
pestki są jednym z najbogatszych źródeł B6. Witamina ta razem z cynkiem
(którego słonecznik ma sporo) jest doskonałym środkiem na ładną i gładką
cerę, zwalcza łojotok i zapobiega tworzeniu się wyprysków.
Rodzynki zawierają witaminy z gruby B, które poprawiają pamięć i koncentrację oraz C i E, zwalczających wolne rodniki. Są bardzo słodkie z powodu dużej zawartości cukru, zwłaszcza fruktozy. Twierdzi się, że cukry zawarte w rodzynkach nie
powodują tycia!! Świetna przekąska dodająca energii. Zawarty w rodzynkach wapń i bor zapobiegają osteoporozie, więc powinny
spożywać je kobiety po menopauzie. Natomiast cynk, potas i żelazo
poprawiają pracę serca, wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizmu.
Zarodki pszenne zawierają witaminę E (zwaną witaminą młodości),
B1, B2 (podnoszącą odporność, zapobiegającą zaćmie), B6, niacynę
(odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie mózgu), wapń, potas, kwas
foliowy, cynk, żelazo, magnez, miedź, selen, kobalt i mangan.
Żurawina jest bogatym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu chronią przed działaniem wolnych rodników i starzeniem się organizmu.
Papaja to słodki owoc tropikalny, bogaty w witaminy i ubogi w kwasy. Dzięki dużej zawartości papainy ułatwiają trawienie. Posiada ponadto dużą dawkę przeciwutleniaczy,
beta-karotenu, witaminy C-dzięki temu skóra nabiera zdrowego kolorytu.
Jest także źródłem minerałów: potasu, magnezu i wapna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz